Permis la 16 ani: ce poți conduce cu el și cum îl obții?
Dacă ești un tânăr din România și ești pasionat încă din copilărie de tot ceea ce înseamnă mașini, ATV-uri și motoare, avem o veste excelentă pentru tine! Există posibilitatea de a obține permis la 16 ani, valabil pentru o serie de categorii speciale: AM, A1 sau B1. Așadar, în acest articol, ne-am propus să-ți oferim toate informațiile de care ai nevoie, criteriile pe care trebuie să le îndeplinești pentru dobândirea permisului, alături de actele necesare, dar și tipurile de vehicule pe care le poți conduce legal, în funcție de fiecare categorie de permis în parte.
Permis la 16 ani: ce condiții trebuie să îndeplinești și acte necesare
Așa cum aminteam și mai devreme, prima condiție este vârsta minimă. Școala aferentă categoriilor AM, A1 și B1, poate începe cel mai devreme, de la vârsta de 15 ani și 9 luni. Ulterior, când împlinești vârsta de 16 ani, poți susține examenul pentru permis.
Iată care sunt condițiile de înscriere la școală și ce acte sunt necesare:
● orice cursant dornic de un permis de motor la 16 ani, trebuie să fie apt din punct de vedere psihologic și medical;
● cursantul trebuie să nu fi fost condamnat pentru infracțiunile prevăzute la Art.24 din O.U.G. 195/2002;
● buletin de identitate / carte de identitate valabile, în copie și original;
● cerere tip gratuită de la sediul școlii;
● aviz psihologic valabil 6 luni conform art. 5 din normele în vigoare;
● fișă de școlarizare realizată la sediul şcolii;
● taxă permis în jur de 90 de lei (se achită la Poșta Română, BCR, ghișeu online);
● fișă medicală auto valabilă 1 an;
Cum obții permisul la 16 ani?
Vârsta minimă
Așadar, poți avea permis la 16 ani pentru mopede (categoria AM), motociclete ușoare (categoria A1 / permis de scuter la 16 ani) sau cvadricicluri (categoria B1). Vârsta minimă de la care se poate începe școala pentru categoriile enumerate mai sus, este de 15 ani și 9 luni, iar când se împlinește vârsta de 16 ani, se poate susține examenul la Poliție.
Avizul psihologic și medical pentru permis la 16 ani
În plus, la fel ca și în cazul obținerii oricărui carnet de condus în România, va trebui să dovedești că ești apt din punct de vedere psihologic și medical, să nu fi fost condamnat pentru infracțiunile prevăzute la Art.24 din O.U.G. 195/2002, plus restul documentelor pentru un permis la 16 ani și acte necesare precum buletin de identitate/ carte de identitate valabile.
Urmarea și absolvirea cursurilor unei școli de șoferi pentru permis la 16 ani
Pe lângă condiția minimă de vârstă, avizul medical și cazierul judiciar, tinerii care vor să obțină un permis de conducere înaintea împlinirii vârstei de 18 ani, vor trebui să frecventeze cursurile unei școli de șoferi din România, specializate pe fiecare tip de categorie în parte și care deține vehicule pentru categoriile permise de lege. De regulă, cursurile costă în jur de 2000 de lei și includ, atât pregătirea teoretică (legislație), cât și pregătire practică în poligon. În funcție de școala de șoferi, vehiculul pentru ziua examenului va fi gratuit sau contra cost.
Pregătire teoretică include 14 ore legislație rutieră, cea practică este de 30 de ore, 2 ore legislație specifică, 4 ore conducere preventivă și ecologică, 2 ore de prim ajutor și 2 ore pentru cunoșterea și întreținerea autovehiculului.
Mai trebuie să știi că examenul pentru obținerea unui permis de conducere în România, constă în rezolvarea unui chestionar cu 26 de întrebări, în 30 de minute. Așadar, trebuie să răspunzi corect la minimum 22 de întrebări. După aceea urmează proba practică corespunzătoare categoriei de permis solicitate, împreună cu un examinator din partea DRPCIV.
Permis la 16 ani: ce poți conduce cu el?
Dacă în cazul automobilelor, opțiunile pentru permis mașină B1 16 ani sunt destul de limitate și costisitoare, în cazul motocicletelor, mopedelor și ATV-urilor care se încadrează la categoriile de permis AM și A1, piața propune o gamă variată și accesibilă de vehicule care pot fi conduse de un adolescent pasionat de motoare. Totuși, legea din România impune o serie foarte strictă de caracteristici pe care aceste categorii de vehicule trebuie să le îndeplinească. În continuare, îți vom explica condițiile pe care trebuie să le respecte un vehicul ca să poată fi încadrat într-o categorie sau alta.
Vehicule din categoria B1 ce pot fi conduse cu permis la 16 ani
Așadar, în categoria B1 se încadrează vehicule cu 3 sau 4 roți, a căror masă proprie nu depășește 400 de kg (550 de kg pentru vehiculele destinate transportului de mărfuri), neincluzând masa bateriilor în cazul vehiculelor electrice și care sunt echipate cu un motor cu ardere internă a cărui putere netă maximă, nu depășește 15 kw (20 CP) sau cu motor electric a cărui putere nominală continuă maximă, nu depășește 15 kw. Altfel spus, vehicule cu motor cu ardere internă cu capacitate cilindrică de peste 45 cmc, cu care poți depăși viteza de 50 km/h.
Viteze Maxime Admise: 90 km/h pe autostradă; 80 km/h pe drumurile expres sau pe cele naționale europene (de tip E) și 70 km/h pentru celelalte categorii de drumuri.
Trebuie să ma știi că în lege pentru permis la 16 ani, viteza maximă admisă în afara localităţilor pentru autovehiculele ai căror conducători începători, au mai puţin de un an de experiență la condus sau pentru persoanele care efectuează pregătirea practică în vederea obţinerii permisului, este cu 20 km/h mai mică decât viteza maximă admisă per categorie.
Pentru această categorie, vă propunem 3 modele de vehicule care pot fi conduse dacă ai 16 ani și deții un un permis de categorie B1.
Exemple de vehicule din categoria B1
Aixam Coupe - propune un motor cu doi cilindri, de 400 cm³ și 5,4 CP. Capacitatea rezervorului este de doar 16 litri, dar consumul declarat de producătorul din Aix-les-Bains este unul la care șoferii cu permis B, doar visează: 2,9 l/100 km;
Chatenet CH26 - acest vehciul pe 4 roți deține un motor de 440 cm³, are 5 cai-putere și este ajutat de o cutie automată cu variație continuă. Rezervorul este de 19 litri, iar consumul nu va depăși 2,9 litri la 100 km. Pe lista avantajelor intră dotări precum Bluetooth-ul, aerul condiționat și computerul de bord;
Ligier JS50 - cei 5 CP ai modelului fabricat în Franța sunt obținuți dintr-un motor diesel, cu doi cilindri de 480 cm³. Cu un consum de doar 2,5 L / 100 km și specificații similare modelelor prezentate mai sus, modelul are, de asemenea, o cutie de viteze automată, cu variație continuă. Opțional, poate fi comandat cu Bluetooth și chiar cu un display central, de tip touch screen.
Vehicule din categoria AM ce pot fi conduse cu permis la 16 ani
În schimb, la categoria AM sunt incluse mopede cu două sau trei roţi, a căror viteză maximă este între 25 km/h și 45 km/h. Aceste modele sunt echipate cu un motor cu ardere internă, cu aprindere prin scânteie, cu o capacitate cilindrică ce nu depăşeşte 50 cmc.
Exemple de vehicule din categoria AM
Cu o capacitate cilindrică de până în 50cc, Aprilia SXR 50 este primul scuter urban, cu cilindree mică, ce împrumută caracterul dinamic și sportiv Aprilia. Un model perfect datorită consumului redus de combustibil și a emisiilor reduse, scuterul Aprilia SXR 50 propune cele mai noi tehnologii de pe piața acestei categorii de vechicul. Modelul disponibil și în oferta Motoboom, este dotat cu sistem de iluminare Full LED, șa spațioasă și ghidon ridicat. În plus, dispune de mai mult spațiu pentru picioare și de un amortizor reglabil spate pentru un confort optim pe toate tipurile de drumuri.
Vehicule din categoria A1 ce pot fi conduse cu permis la 16 ani
Permisul de motocicletă A1 este destinat motocicletelor sau scuterelor cu cilindree de maximum 125 cmc, cu puterea maximă de 11 Kw, raport putere/greutate de maximum 0,1 Kw/kg (deci, cu o greutate de 110kg) și triciclurilor cu putere maximă de 15 Kw.
Exemple de vehicule din categoria A1
Tot la capitolul scutere, dar de data asta cu motor de 125 cmc, dacă ești un rider de 16 ani cu permis A1, poți conduce noul Yamaha X-MAX 125. Acest model este construit pentru a transforma orice călătorie urbană, într-o experiență unică, la bordul unui scuter de ultimă generație. X-Max este echipat cu un motor puternic și economic de 125 cmc, euro 5, în 4 timpi, cu sistem Start & Stop, care ajută la economisirea carburantului.
De asemnea, sistemul de pornire Smart Key, sistemul de control al tracțiunii, frânele pe disc și sistemul ABS, oferă un surplus de stabilitate pe drumuri alunecoase. Datorită compartimentului de depozitare generos de sub șa, ai suficient spațiu pentru 2 căști, un laptop, un rucsac, alături de multe alte dotări care fac din Yamaha X-MAX 125, un model de top printre scuterele urbane de capacitate medie.
În cazul în care cauți o experiență mai sportivă pe un naked de oraș de capacitate mică sau vrei să faci naveta până la școală cu stil, atunci, Honda MSX 125 Grom este propunerea perfectă pentru tine! Cu aspect unic și dimensiuni compacte, MSX 125 are nu numai un aspect plăcut, ci și dotări avansate: ABS, motor de 125 cc răcit cu aer, far și stop LED, ecran LCD, jante de aluminiu în 5 spițe de 12 inch și o furcă inversă de 31 mm. Toate acestea fac din Honda MSX 125, un partener perfect pentru un tânăr pornit să cucerească viața urbană.
Nu am uitat nici de fanii curselor off-road enduro sau motocross! Pentru un tânăr adolescent cu permis A1 și poftă de distracție pe trasee accidentate în aer liber, Motoboom propune Aprilia RX 125! Cu o siluetă frumoasă inspirată de modelele mai sofisticate ale brandului Aprillia, aceasta este o motocicletă ușoară, prietenoasă și economică, potrivită pentru începătorii care doresc să exploreze diverse trasee de dificultate scăzută.
Este un model enduro, de mici dimensiuni, ideal pentru distracții și parcurgerea diferitelor trasee accidentate, atât pentru tineri cu permis la 16 ani, cât și pentru adulți, fiind o motocicletă de inițiere alături de care, îți vei putea începe aventura în universul off-road.
Pe lângă aceste modele, nu puteam omite și pe cele mai populare motociclete printre riderii tineri precum:
- Aprilia Tuono 125 - un naked sportiv de capacitate mică cu prețuri începând de la 5000 euro;
- Iconicele Kawasaki Z125 / Kawasaki Ninja 125 cu prețuri între 4500 și 4900 euro - modele perfecte pentru piloții începători care vor să se familiarizeze cu o motocicletă performantă;
- Dacă îți doreși o motocicletă pentru începători cu design inspirat din competițiile MotoGP, cu un buget sub 5000 euro te poți uita și la unul dintre modelele Suzuki GSX-S 125 / Suzuki GSX-R 125;
- Cu aproximativ 3000 de euro poți alege o Honda CB125F - un model foarte accesibil, adresat atât începătorilor, cât și celor care doresc un mijloc de transport urban fiabil și nepretențios;
- Nu puteam încheia această listă cu cele mai populare motociclete printre tinerii rideri, fără să menționăm Yamaha R125 / Yamaha MT-125. Cu un buget între 5390 și 5690 euro, poți pătrunde în lumea fascinantă a hypernaked-urilor cu performanțe deosebite sau a motocicletelor super-sport ușoare.
Cu speranța că am reușit să-ți oferim toate detaliile și informațiile necesare pe care ar trebui să le cunoască un tânăr care își dorește obținerea unui permis la 16 ani, nu ne mai rămâne decât să-ți urăm succes la examene. Totuși, avem și câteva gânduri de final pentru tine. Nu uita să conduci responsabil! Să respecți legile și mai ales, pe cei alături de care participi la trafic.
Ești tânăr… distrează-te și bucură-te de experiența ta pe motor, dar fi mereu atent și cântărește cu maturitate, deciziile pe care le iei în trafic. Nu depăși limitele și ferește-te de accidente! Acum nu mai ești un copil, ci un tânăr responsabil de 16 ani, cu permis de conducere și toată viața înainte.
Iar dacă vrei să vezi oferta completă de vehicule care pot fi conduse cu permis la 16 ani, Motoboom ți-a pregătit o gamă specială doar pentru tine! Scutere, ATV-uri, Quad-uri, motociclete sau vehicule de tip roadster cu 3 roti, potrivite pentru fiecare categorie de permis, piese scuter, alături de echipamente complete: căști, ochelari, cizme și alte accesorii, necesare pentru protecția ta în trafic, te așteaptă în showroom-ul nostru, la prețuri gândite special pentru fiecare tip de buget în parte.
Tot la noi găsești și un atelier foarte bine echipat alături de o echipă de mecanici care îți vor explica cum se face schimbul de ulei la ATV, când este momentul oportun pentru reviziile periodice și în general, cam tot ceea ce ar trebui sa știi dacă ești un rider responsabil sau un posesor de permis ATV.